Ritueelbegeleiding  / spreken bij uitvaart

Als je afscheid moet nemen van iemand die je lief is, dan wil je dat het past, dat het klopt. 

Dat het afscheid recht doet aan je gevoel, aan jouw liefde voor de ander, aan wat de ander voor jou betekent, of betekend heeft. Aan hoe hij of zij was en in het leven stond.

Liefdevol stilstaan bij dat leven, bij wat er mooi maar ook bij wat er misschien minder mooi was.
Met verdriet om wat er niet meer is, dankbaarheid om wat er was en getroost door wat er blijft. 

Soms spelen emoties zo'n grote rol dat er geen of onvoldoende ruimte is om zélf te vinden waar je naar zoekt, naar wat je graag gezegd zou hebben. Dan help ik je graag. 

Door samen te verkennen waar de unieke eigenschappen van je dierbare liggen, komen we tot een passend en persoonlijk afscheidsmoment waarbij we stilstaan bij het leven en de liefde.

Een levensverhaal, een gedicht, een symbool of ritueel? Muziek of juist ook stilte? Er is niks wat moet en zoveel wat mag.
Ik luister naar wat er wordt gezegd en probeer te verstaan wat er soms ook juist niet gezegd wordt. 
Hoe wil je dat de ceremonie er uit komt te zien? Welke rol wil jij daar zelf in spelen en welke laat je liever aan een ander over? 
Wat heb je van mij nodig om tóch te doen waarvan je misschien denkt dat het niet durft of niet kan?
Zijn er mensen die willen spreken en is er behoefte aan ondersteuning daarbij?
Wanneer er meerder sprekers zijn is het fijn om de regie daarover uit handen te geven. Ik bewaak of er niet te veel overlap is, of de stukken niet te lang zijn, houd de rode draad voor ogen en de touwtjes in handen. 

Alle teksten die door mij worden geschreven worden ruim van te voren toegestuurd via de mail zodat je alle tijd hebt om het te lezen en te voelen of het klopt. Er kan dan nog van alles geschrapt en geschaafd, veranderd en toegevoegd. Dat zorgt er ook voor dat je tijdens ons gesprek niet op je woorden hoeft te letten. Het is pas goed als het jou / jullie klopt en past bij de persoon over wie het gaat. 

Indien gewenst ga ik tijdens de ceremonie voor, maar de door mij geschreven teksten kunnen ook door jouzelf of door een ander worden uitgesproken.

Van alle gekozen onderdelen en geschreven teksten maak ik een mooi en passend geheel. 
Ook dit wordt ruim van te voren met je overlegd zodat er voldoende tijd, ruimte en rust is om nog veranderingen aan te brengen. 
Zo komen we tot een afscheid dat past en daardoor troost biedt.
Een stukje houvast om vanuit het loslaten ook weer verder te kunnen.

 


"Ben je uitvaartverzorger?"

Nee, ik ben geen uitvaartverzorger. 
Een uitvaartverzorger helpt je na het overlijden van een dierbare met het regelen van ( vooral ) de praktische zaken rond het afscheid. 
Dat is fijn, want er moet in korte tijd veel geregeld worden. 
Een uitvaartverzorger die daar de tijd en de rust voor neemt, én daarbij oog heeft voor jouw en jullie wensen, is dan heel waardevol.
Mijn rol ligt puur bij het helpen invulling te geven aan het moment van het laatste afscheid. De ceremonie, de afscheidsdienst, herdenkingsdienst, of welke naam voor jou goed voelt.
In een tijd waarin emoties je misschien overspoelen en je niet weet hoe en wat en in welke volgorde en waarom en.... 
juist dan denk ik graag met je mee.

 

Neem gerust vrijblijvend contact met me op wanneer je denkt dat ik iets voor je kan betekenen of wanneer je meer informatie wilt.
Dat kan zowel telefonisch als via e-mail, op alle dagen van de week.

06 - 23 17 24 99 / post@marianvantil.nl

Marian van Til staat als Marian van Til Ritueelbegeleiding ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nummer 68652313