Beste uitvaartverzorger,

Misschien heb je al eens met een ritueelbegeleider / spreker bij uitvaart gewerkt. 
Misschien ook niet. 
Het bijzondere is dat dat er ook misschien aan ligt in welk deel van het land je werkzaam bent. 
In het zuiden van Nederland is het niet de vraag of je een 'woorddienstbegeleider' inschakelt, maar welke.
In het midden van het land, waar ik woon, is het zeer zeker niet gebruikelijk. 
Jammer, omdat ik er van overtuigd ben dat als jij en ik samenwerken, we een nóg mooier afscheid voor de familie kunnen realiseren."Dat doet de dominee"

Klopt. 
Als je te maken hebt met een christelijke familie, dan draagt in veel gevallen de dominee zorg voor de dienst. 
Maar als een familie randkerkelijk is, of helemaal niet meer in de kerk komt, maar wél graag het geloof aangestipt of benoemd wil hebben, dan kan ik van grote waarde zijn. 


"De familie kan dat zelf"

Fijn! 
Ik ben de eerste om toe te juichen dat een familie veel zelf wil doen! Maar (juist) ook dan is het fijn als iemand meedenkt, de rode draad bewaakt, coördineert en afstemt. 
Die het grotere geheel overziet en meedenkt over volgorde, overlap, duur, symboliek...
Of die meehelpt de woorden te vinden voor wat er gezegd wil worden.

"Je bent duur"

Niet.
Het is veel geld, maar niet duur. 
En bovendien denk ik dat een blijvende herinnering aan een afscheid waar je door getroost wordt en met een goed gevoel op terugkijkt van onschatbare waarde is. 
Er is al zo weinig dat na de dienst nog blijft.
Mijn woorden blijven. 


"Als uitvaartverzorger kan ik dat prima zelf"

Ik geloof je. Ik geloof echt dat je er alles aan doet om de uitvaart voor de familie zo mooi mogelijk te maken. Dat de wensen van de familie centraal staan en dat je een stap harder loopt dan dat er van je verwacht mag worden. Dat je een missie, een visie, een doel hebt en dat je daarvoor staat. 
Maar ik weet ook dat schrijven en spreken een vak apart is. Dat het de kunst is van de juiste vragen stellen en zoeken naar de juiste woorden. 
Dat het draait om finesse, om een pen die soms scherp, maar altijd liefdevol schrijft.
En ik weet dat dat tijd kost. Veel tijd. 
Zou het dan niet fijn zijn als je dát deel uit handen kan geven, zodat jij kan doen wat er allemaal óók nog moet. Wetende dat het in goede, ervaren en betrouwbare handen ligt.
Daar komt bij dat je tijdens de dienst alle rust hebt om te overzien of alles goed verloopt. 

Ik ben ervan overtuigd dat onze samenwerking elke uitvaart naar een (nog) hoger plan kan brengen. Ik kom graag met je in contact!


 

Lees ook wat
Marieke Maan  van La Luna Uitvaart 
schrijft over het werken met een ritueelbegeleider:

"Maar hoe 'verkoop' ik je?"

Niet doen. Je hoeft me niet te 'verkopen'. Bied me aan zoals je ook andere diensten en goederen aanbiedt aan de familie. Laat ze in ieder geval weten dat de mogelijkheid bestaat, want bij veel mensen is het werk van een ritueelbegeleider / schrijver van levensverhalen / spreker bij uitvaarten onbekend. En als je niet weet dat het er is, dan kan je er ook niet voor kiezen.

"Zou je het fijn vinden als er iemand met je meedenkt over de inhoud van de dienst? Een mooi verhaal schrijft? Een beeld schetst van de persoon en het leven? " Er zijn zoveel mogelijkheden. 
En …. niet onbelangrijk... overtuig jezelf van de toegevoegde waarde! 
Dan 'verkoopt' het zich vanzelf... 

Zullen we eens kennismaken?  06- 23 17 24 99Marian van Til staat als Marian van Til Ritueelbegeleiding ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nummer 68652313